viernes, 11 de mayo de 2007

Tornarà la Copa Amèrica a Amèrica?

Ja coneixem els quatre semifinalistes de la 32a America’s Cup de València. Espanya ha fet un molt bon paper i és quarta, malgrat tot, la seva puntuació la situa lluny de poder ser l’embarcació que s’enfronti amb l’ Alinghi suís.
Més a prop d’aconseguir-ho estan els altres tres classificats, a pocs punts de diferència entre ells. El tercer és el Luna Rossa, a dos punts del segon. Els dos grans favorits però, són el Team New Zealand i el BMW Oracle americà.
En primer lloc l’equip neozelandès, un equip de llarga tradició en l’etapa moderna de la competició. Un sindicat poderós que el 1995 s’enduia la copa de plata contra l’Stars & Stripes americà, nou anys després d’iniciar-se a la Copa Amèrica. Una embarcació, que malgrat els canvis de tripulació aconseguia defensar el trofeu l’any 2000 contra els italians Luna Rossa.
Els neozelandesos però, senten l’alè al clatell del BMW Oracle, a només un punt. És un equip relativament nou, es formava el 2000, però la seva actuació ha estat brillant des de llavors. A més, són els representants americans, els que poden aconseguir que la Copa de l’Amèrica torni al primer país que l’aconseguia.
El iot Amèrica, guanyava la Gerra de les 100 Guinees en la primera edició d’aquest duel el 1851, contra el Royal Yatch Squadron anglès. La regata perduraria en els anys esdevenint el trofeu més antic del món, tenint en compte que els jocs olímpics moderns no comencen fins el 1896.
També és la copa esportiva més difícil de guanyar, i és que el guanyador estableix les normes de la següent edició. De fet, només tres nacions a part dels Estats Units s’han fet amb el trofeu, i no va ser fins al cap de 132 anys que algú aconseguia batre l’equip americà. Podran els hereus de l’Amèrica retornar la Copa als Estats Units?

No hay comentarios: