domingo, 27 de mayo de 2007

Les pors. Dels mitjans a la societat

Sóc a la feina i tinc poca feina. Llegeixo La Vanguardia per Internet. La secció de "A Fondo" està dedicada a la inseguretat ciutadana. Segons afirma, les enquestes indiquen que la percepció d'inseguretat creix. Ara toca patir per això. Tenim por. També ens fa por el terrorisme i les pandèmies. Però són els mitjans els que reflecteixen els temors de la societat, o són els propis mitjans els que acaben per determinar què és el que ens ha de preocupar?
L'agenda temàtica acaba per donar-nos els temes de conversa i ens els canvia a mesura que deixen de parlar sobre alguna cosa per parlar-ne d'una altra. Així és com no fa tant patíem per si ens menjàvem un bistec de "vaca boja" o per la grip del pollastre i ara ja ni ens en recordem.
Les pors, les guerres, l'esdevenir del món acaba essent seleccionat perquè ens tornaríem bojos si ho volguéssim abastar tot. I la rellevància d'unes pors o unes guerres concretes van variant en el temps. I al final, encara que continuin els acabem oblidant.
És amb qüestions d'aquest tipus que es veu clarament la responsabilitat social que tenen els mitjans. Han de mantenir-nos informats. Han de seleccionar la informació i li han de donar un tractament adequat. És difícil parlar de guerres i pandèmies donant la importància justa als fets, cal informar i conscienciar, però sense extendre el pànic innecessàriament.

No hay comentarios: