jueves, 19 de abril de 2007

Do it yourself

Tots, alguna vegada hem decidit fer tasques que habitualment faria un tècnic. Hem arreglat algun electrodomèstic, hem muntat mobles d’Ikea…. Amb el temps, però sembla que cada vegada tendim a abarcar més camps.

Abans d’ahir ens sorpreníem davant el cas de la matança, tragèdia (o com se la vulgui anomenar) de la Universitat de Virginia Tech, als Estats Units. Les imatges que ens servien les televisions eren gravades pels mateixos estudiants de l’Universitat. Protagonistes que enmig del caos van decidir exercir de periodistes en comptes de fugir.

No és la primera vegada que sentim a parlar de citizen’s journalism, però crec que és el cop que he vist més varietat d’informació proporcionada per persones anònimes. A més de les gravacions dels mòbils, televisions, diaris i ràdios han consultat i han remès a oients, lectors i telespectadors a blocs d’estudiants testimonis de la massacre. Al final sembla que la tasca dels periodistes ha quedat reduïda a exercir de filtre i amplificador d’aquestes informacions anònimes.

El mateix cas ha tornat a treure a l’agenda social la conveniència o no de la facilitat en l’obtenció d’armes per autodefensar-se. En definitiva, el dret de cada persona a prendre’s la justícia per la seva mà.


Les associacions i comerços vinculades al món de les armes als Estats Units argumenten a favor de la possessió d’armes. Creuen que si tots els estudiants n’haguessin tingut una les conseqüències haurien estat menors. Sincerament, per més que m’hi esforço no ho veig clar. M’imagino tota una classe acribillant a l’assassí, però amb tant soroll, nervis, gent dreta… no crec que tinguessin massa punteria. Em vénen al cap imatges pròpies de pel·lícules de l’oest.

La justícia és molt subjectiva. Això de per sí invalida qualsevol argument a favor de l’autodefensa a través d’armes de foc. Però la cosa s’agreuja quan algú decideix matar a 32 persones en una Universitat perquè està en contra dels ‘nens rics’ o el ‘llibertinatge’ com va fer Cho Seng Hui. Ell també feia justícia a la seva manera.

1 comentario:

Ana Ferrández dijo...

Estoy totalmente de acuerdo... Lo mejor no hubiera sido que todos los estudiantes tuvieran a su disposición un arma para defenderse del asesiona, sino que el asesino no lo hubiera tenido tan fácil para conseguir su arma. El problema, es que con tanta libertad y derecho de autodefenderse y pamplinas de esas, a cualquiera se le pueden cruzar los cables y tomarse la "justicia" por su mano.